Ihmettelemässä

Ihmettelemässä

torstai 27. marraskuuta 2014

Gluteeniton Bath, Edinburgh ja vähän muutakin



On hyvinkin paljon keliakian ansiota, että olen täällä. Ensimmäinen varsinainen kokemukseni, jossa olen päässyt kunnolla puhumaan englantia, oli kansanvälisellä keliakialeirillä 2008. Summer Camp järjestettiin tällöin Tampereella ja olin toiseksi nuorin 18-30-vuotiaiden, ympäri Eurooppaa tulleiden leiriläisten joukossa. Vuosien varrella leirikokemusta on kertynyt niin Saksasta (2009), Unkarista (2010), Norjasta (2012) kuin viimeisimpänä Sveitsistä (2014). Näillä leireillä olen kerryttänyt itseluottamusta oman suuni avaamiseen vieraalla kielellä ja saanut ystäviä lukuisista eri maista. Juuri ja juuri englannin kokeet ja kurssit läpäisseelle tämä ei ole ollut itsestäänselvyys.

Näiden seikkojen vuoksi haluan omistaa tämän kirjoituksen keliaakikoille gluteenittomien herkkujen siivittämänä. Yleisesti ottaen ihmiset täällä tuntevat keliakian ja tarkistavat, jos eivät ole jostain asioista varmoja. Olen kuitenkin joutunut kahdesti pettymään saamaani annokseen, joka ei olekaan ollut gluteeniton. Kehotankin kaikkia tarkistamaan, tarkistamaan ja tarkistamaan omat annoksensa, niin ulkomailla kuin Suomessakin. Pienikin epäillys ruoasta on tarpeeksi hyvä syy kysyä uudestaan.

Olen tutustunut erityisesti vaihtokaupunkini Bathin tarjontaan, jossa olen vieraillut sokerihiirenä paljon kahviloissa yhdessä kahviaddiktin kanssa. Listaan ainoastaan paikat, joissa itse olen syksyn aikana käynyt ja hyväksi todennut. Päivittelen listaa vielä loppuajallani täällä.

Omien vinkkieni lisäksi suosittelen tutustumaan Facebookin aktiiviseen Coeliacs in the UK- ryhmään. Ennen Englantiin lähtöäni kysyin suosituksia Bathin tarjonnasta ja sain kokonaisen listan erilaisista ravintoloista ja kahviloista. Super-ystävälliset britit auttavat enemmän kuin mielellään! Paikallisen keliakialiiton nettisivut sen sijaan löyvät täältä.


RUOKAKAUPAT

Ruokakaupoissa, niin isoissa kuin pienissä on yleensä erikseen "Free from"-osio, josta gluteenittomat tuotteet löytyvät. Niitä löytyykin monipuolisesti laidasta laitaan. Gluteenittomia merkkejä täällä ovat mm. "Free from" ja  "Udi´s".
Gluteenittomien pakasteiden etsiminen on ollut hieman hankalaa, mutta on tuottanut kysymysten jälkeen tulosta. Myös pakasteessa gluteenittomilla tuotteilla on yleensä oma osionsa, joka sijaitsee usein kasvisvaihtoehtojen vieressä.


BATH

- Pollocks of Bath (http://www.pollocksofbath.co.uk/)
Tarjolla oli niin valtava gluteeniton Fish & Chips-annos, etten sitä kokonaan jaksanut syödä.

Society Cafe (http://www.society-cafe.com/)
Heti tiskillä oli tarjolla useampaa gluteenitonta leivonnaista. Mukaani lähti mehevä sitruunakakun palanen.

- Chapel Arts Center- Cafe (http://www.chapelarts.org/chapel_arts/cafe)
Mehevintä. Ja. Suklaisinta. Mutakakkua. Ikinä

- Pret a Manger (http://coffee.pret.com/)
Kahvilaketju, jossa söin ensimmäisen wrappini!

-Jane Austen Center- Tea Room (http://www.janeausten.co.uk/regency-tea-room/)
Iltapäiväteen seuraksi sai gluteenittomana niin voileipiä kuin perinteisiä skonssejakin. Gluteenittomuudesta oli kuitenkin ilmoitettu etukäteen.

-Rosarios (http://www.roscoff.co.uk/)
Erityisesti sandwicheilla itseään mainostava paikka, josta löytyy gluteenittomana myös makeita leivonnaisia monipuolisten sanwichien lisäksi.




- The Stable (http://stablepizza.com/home/the-stable-bath/)
Tunnelmallinen pitsapaikka herkullisine pitsoineen.

- Pizza Express (http://www.pizzaexpress.com/)
Pitsaketju, jonka laajan listan pitsat saa myös gluteenittomana.

- Fudge Factory (http://www.sanfranciscofudge.co.uk/)
Suloisen herkullinen pikkuputiikki, jonka lähes kaikki pehmoiset fudget ovat gluteenittomia. Sokerihiiren pakollinen vierailukohde!

- Nando´s (http://www.nandos.co.uk/)
Kanaravintolaketju, jossa sain eteeni kahden tiiliskiven paksuisen luettelon jokaisesta ruokalajista allergiatietoineen. Luettelon jälkeen olo oli hyvin turvallinen ja sain syötäväksi herkullisen kana-annoksen.

- Wagamama (http://www.wagamama.com/)
Ravintolaketju, jossa kokeilin ensimmäistä kertaa japanilaista ruokaa. Ruoka tosiaan oli kokeilun arvoista! Myös täällä sain allergialuettelon selattavakseni vaikka tarjoilija osasikin gluteenitonta annosta minulle suositella.




EDINBURGH

- Chocolate Tree (http://www.choctree.co.uk/)
Suklaata lautasella ja suklaata kupissa, mmmmm.

- Gourmet Burger Kitchen (http://www.gbk.co.uk/)
Hampurilaisketju erillisellä gluteenittomalla listalla, josta löytyy niin klassikoita kuin erikoisuuksiakin.

- Hula (http://www.hulajuicebar.co.uk/)
Itse kävin täällä keittolounaalla kera paahdetun toast-leivän.

- Tupiniquim (http://tupiniquim.co.uk/)
Vain gluteenittomia suolaisia ja makeita crepsejä pienestä kojusta. Niin hyviä, että kuola valuu pelkästä ajatuksesta!

- Ting Thai Caravan (https://www.facebook.com/pages/Ting-Thai-CARAVAN/224097054422125)
Mausteinen thairavintola useammalla gluteenittomalla vaihtoehdolla.



LONTOO

- Lola´s Cupcakes (http://www.lolas-kitchen.co.uk/)
Shoppailukierroksella ollessani törmäsin ihanaan kuppikakkukioskiin, josta kävin huvikseni kysymässä gluteenitonta vaihtoehtoa. Ilokseni vaihtoehtoja löytyi sillä hetkellä kolme erilaista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti